Afbeelding van een voedselpakket

Pakket aanvragen

Kan ik een pakket krijgen?

Een voedselpakket is bedoeld voor mensen met ernstige financiële problemen. Mensen die te weinig geld hebben om voedsel en kleding te kopen. U leeft bijvoorbeeld van een uitkering en heeft te maken met schuldhulpverlening. Daardoor blijft er erg weinig geld over voor boodschappen.

De Voedselbank bepaalt niet zelf wie een voedselpakket krijgt. Ook de gemeente of de Regionale Sociale Dienst (RSD) doen dit niet! U moet aankloppen bij hulpverleningsinstanties. Zij stellen vast of u een voedselpakket mag krijgen. Naast het pakket krijgt u dan ook meer hulp om uw problemen op te lossen. We hopen dat u zo snel mogelijk weer uit de problemen bent en het voedselpakket niet meer nodig heeft.

Aanmelden

Als inwoner van de gemeente Wijk bij Duurstede of gemeente Bunnik moet u zich aanmelden bij 1 van de instanties die met ons samenwerken. Vitras, Stichting Binding, Sociaal Raadslieden, Kwintes, Humanitas Heuvelrug of Altrecht. Het zijn instanties die professionele maatschappelijke hulp bieden. Klik op de link naar de instanties voor hun contactgegevens. U komt dan bij een hulpverlener terecht.

De hulpverlener stelt vast of u een voedselpakket mag krijgen. Zo ja, dan vraagt hij een pakket voor u aan bij de Voedselbank. Maar met een voedselpakket zijn uw financiële problemen nog niet opgelost. Samen met de hulpverlener maakt u daarom een plan om uw problemen op te lossen. Het is de bedoeling dat u na verloop van tijd het voedselpakket niet meer nodig hebt. Dat u weer voldoende geld overhoudt om van te leven. Daar werkt u natuurlijk graag aan mee.

Welke normen gelden?

De instanties die bepalen of u een pakket krijgt, moeten zich aan regels houden. Deze normen zijn landelijk afgesproken.

Of u in aanmerking komt voor een voedselpakket hangt van verschillende dingen af. Van het inkomen, maar ook van de kosten die u heeft. Het gaat er om dat u, na aftrek van de vaste lasten als licht, gas, water, belastingen en aflossingen van schulden, te weinig overhoudt om voedsel en kleding te kopen. U hebt per maand het volgende te besteden voor levensonderhoud:

Een huishouden van 1 persoon: € 230,- of minder
Een huishouden van 2 volwassenen: € 325,- of minder
Daarbij geldt voor elk kind: € 95,- of minder

Voorbeeld: Een gezin met een vader en moeder en 2 kinderen krijgt een voedselpakket als zij minder dan € 515,- per maand kunnen uitgeven aan boodschappen en kleding (dat is € 325,- plus 2 x € 95,-).

Voor hoe lang?

U krijgt iedere week een voedselpakket en dat voor 13 weken lang. Als die 13 weken voorbij zijn, bepaalt de hulpverlener of u nog langer een voedselpakket nodig hebt. Dan krijgt u weer 13 weken lang een pakket. Dit gaat zo door (maximaal 3 jaar) totdat uw financiële problemen zijn opgelost. Dan heeft u het voedselpakket niet meer nodig.