Afbeelding van een voedselpakket

THT richtlijnen van de VWA

THT in de Praktijk

Voedsel dat over de datum is
Soms zit er in een pakket voedsel dat over de datum is. Toch is dat voedsel nog prima te eten. En je wordt er zeker niet ziek van! In dit stuk leggen we uit hoe dat zit.

Tenminste Houdbaar Tot
THT betekent Tenminste Houdbaar Tot. Het voedsel is dus tenminste tot die datum goed. Maar vaak nog veel langer. Eigenlijk is de THT een soort garantie. Het voedsel is dan 100% in orde zoals de fabrikant bedoelt. De smaak, de kleur, de geur. Lekker knapperig of juist smeuïg.

Een paar voorbeelden
Hieronder staan zomaar twee voorbeelden:
•    Blikgroente
Neem een blik boontjes met THT 20 juni 2012. Bederven die boontjes op 20 juni 2012om precies 12 uur ’s nachts? Welnee, die zijn nog prima te eten! Vaak een jaar later nog!
•    Koekjes
Hetzelfde geldt voor koekjes.  Ook die bederven echt niet van de ene dag op de andere. Misschien zijn ze alleen iets minder knapperig na een paar weken.

Dus ik kan het echt nog eten?
Ja, al het voedsel dat in het pakket zit, is nog goed. U wordt er niet ziek van. De Voedselbank controleert dat. En we hebben het uit laten zoeken door mensen die alles weten van voedsel: de Voedsel- en Warenautoriteit.

De Voedsel- en Warenautoriteit  (VWA)
Deze organisatie controleert de voedselkwaliteit in Nederland. Zij hebben voor de voedselbank alles op een rijtje gezet. En gezegd waar wij op moeten letten. Een uitgebreid overzicht staat op bladzijde 2. Hieronder staat het in het kort.

Gezond verstand
De meeste producten zijn nog (lang) na de THT te gebruiken. Twee voorwaarden:
•    De verpakking is in orde (niet kapot)
•    Het voedsel ziet er goed uit, voelt en ruikt zoals je zou verwachten.
Vroeger bestond de THT niet. Toen gebruikte men zijn gezonde verstand: ziet het product er nog goed uit? Ruikt en smaakt het nog goed?  

De uitzonderingen
Er zijn producten die na de THT niet meer te gebruiken zijn. Bijvoorbeeld vers vlees en verse vis. Op deze producten staat bijna altijd een TGT datum (Te Gebruiken Tot). Onderaan op bladzijde 2 (onder het rode kopje) staan de producten waar dit voor geldt.

Vragen of opmerkingen?
Geef ze door op het uitgiftepunt.

Houdbaarheidsdatum; bijlage richtlijn Voedsel en Waren autoriteit (VWA)

 Product  Nadere omschrijving  Bederfkenmerken  Richtlijn houdbaarheidsdatum
 Zeer lang houdbaar
 Zout    mits droog bewaard, geen bederf. Na zeer lange tijd mogelijk muf       tot 1 jaar (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft geen en gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
 Suiker  

 Mie, macaroni, spaghetti

 droge pastaproducten

 Koffie, thee  
 Rijst  
 Instant poeder, vetarm  koffie, kruidenmix, pudding
 UHT verpakte- en flessen frisdrank, vruchtensap    smaak kan achteruit gaan
 Volconserven blik/glas  groenten, fruit, soep, vlees, vis, koffiemelk, jam  roestvorming blik/doppen.
gasvorming (bol staan)
 Siroop, stroop  
 Snoep, hard  lollies, zuurtjes  
 Lang houdbaar
 Meel    muf, mijt  tot 2 maanden (en mogelijk langer) na THT, mits product de kenmerkende eigenschappen nog heeft en geen gebreken aan product of verpakking waarneembaar zijn.
 Droge koekjes  
 Muesli, ontbijtgranen, cornflakes  
 Broodbeleg (pindakaas, hagelslag, pasta's)    rans worden van het vet
 Chips, zoutjes, pinda's  
 Olie, frituurvet  
 instant poeder, vet  soep, melkpoeder
 Snoep, zacht  met vulling, chocolade, drop
 Fritessaus, mayonaise, ketchup  
 UHT verpakte houdbare melk, vla    omgevingsgeur kan door de verpakking treden
 Beperkt houdbaar
 Brood, roggebrood, afbakbrood    muf, schimmel, rans worden van vet  THT-datum aanhouden, uitzonderingen mogelijk, maar dan goed beoordelen! Dagvers brood kan worden ingevroren, liefst binnen 2-3 weken consumeren.
 Kaas  
 Cake, koek met vulling, zachte koek, ontbijtkoek  
 Margarine, boter    rans worden van vet
 Halfconserven (haring, mosselen)  koeling vereist  gisting
 Diepvriesproducten    uitdroging, rans worden van vet
 Kort houdbaar
 Vers vlees, kip, vis, vleeswaren  Deze producten hebben vaak "te gebruiken tot datum" (TGT) en vrijwel altijd is koeling onder 7oC vereist. In een aantal gevallen is zelfs koeling vereist van onder de 4oC  bacteriegroei (eventueel schimmel en bederf)  NOOIT na THT datum uitleveren. Consument moet product uiterlijk op TGT nog kunnen gebruiken. Belangrijk is gesloten koelketen (opslag, vervoer, distributie); als dat niet gewaarborgd is, deze producten NIET uitleveren!
 Gebak
 Gekoelde maaltijden, salades
 Dagverse zuivel, zachte kaassoorten, eieren
 Versgeperst vruchtensap
 Gesneden groenten
 Aardappelen, groente en fruit (vers)    AGF visueel beoordelen, mag geen bederf vertonen (rot, schimmel)