Afbeelding van een voedselpakket

Aanpassingen Voedselbank Kromme Rijn door Coronavirus

woensdag 25 maart 2020

Zoals de afgelopen tijd in de landelijke media gemeld, hebben de voedselbanken in Nederland het zwaar door het Coronavirus. Inmiddels is er zelfs een aantal voedselbanken gesloten. Voor de Voedselbank Kromme Rijn is dat laatste voorlopig geen optie. Wij gaan door, maar wel met aanpassingen.
Waarom in zwaar weer?
Sinds januari is het aantal cliënten sterk toegenomen. Inmiddels zijn in onze regio (gemeentes Wijk bij Duurstede en Bunnik) circa 70 huishoudens afhankelijk van de voedselbank. Door de hamsterwoede in de afgelopen weken hebben de supermarkten veel lege schappen en weinig of niets over om aan de voedselbanken te geven. Een flink aantal vrijwilligers bij de Voedselbank Kromme Rijn ( ruim 25) behoort tot de risicogroep om door het Coronavirus ernstig besmet te worden. Dit zijn zowel 70 plussers als mensen die door medische problemen vatbaarder zijn. Deze vrijwilligers kunnen daarom, tot hun teleurstelling, voorlopig niet meer ingezet worden. Ook moet voorkomen worden dat de overige 30 vrijwilligers besmet raken.
Hoe de komende weken verder?
Om het risico van besmetting van zowel onze cliënten als vrijwilligers zo klein mogelijk te maken, is besloten om met de wekelijkse uitgifte te stoppen. Hierbij werd op drie plekken in onze regio voedsel fysiek overhandigd aan de klanten van onze Voedselbank. In plaats daarvan worden er standaard pakketten gemaakt, die bij de cliënten thuis afgeleverd worden. Omdat er vooral een tekort is aan vis en vlees en het niet verantwoord is om vriesproducten op de gekozen manier te leveren, wordt er per klant aanvullend een waardebon meegeleverd. Hiermee kan extra voedsel bij de plaatselijke supermarkten gekocht worden. Dankzij een financiële gift van Caritas ( een hulporganisatie vanuit de Katholieke Kerken) kunnen de komende weken deze waardebonnen verstrekt worden.
In de gemeente Wijk bij Duurstede heeft de Wijkse Dienst aangeboden om in samenwerking met Vernooy Catering de voedselpakketten thuis te bezorgen. In de gemeente Bunnik zal dit gebeuren door vrijwilligers van de Voedselbank Kromme Rijn.

« Terug